Licencování trochu jinak

21.3.2012

Mnozí z nás používají nebo si pamatují na používání hardwarového klíče pro ochranu software (např. SafeNet Inc., Aladdin, Aktiv). Zjednodušeně tato ochrana funguje na principu kontroly přítomnosti klíče v USB portu a následném spuštění aplikace. Jak ale licencovat software, který je umístěn v datovém centru a uživatel jej využívá jako „tenkého“ klienta přes webový prohlížeč?

Společnosti vyrábějící hardwarové klíče tyto trendy pečlivě sledují a snaží se reagovat na poptávku na trhu. V minulosti čelili přechodu z LPT na USB klíče, zvyšovali bezpečnost, aby nebylo možné klíč zkopírovat, bránili se pirátským útokům hrubou silou (brute force attack) anebo například snaze změnit časové hodnoty (time tampering). Přechod na licencování Saas (Software as a Service) byl tedy velkou výzvou, především bylo nutné úplně změnit základní definice:

Klasický software
SaaS
Ochrana proti kopírování
Autentizace
Produktový katalog
Katalog služeb
Objednávky
Smlouva, licenční ujednání
Licencování
Autorizace, plnění
Administrace
Monitorování a management

 Už se tedy nebavíme o ochraně proti nezákonné distribuci software, protože software je bezpečně uložen v datovém centru. Koncový uživatel má pouze grafický výstup ve formě monitoru a webového prohlížeče. Zneužití software je nově chráněno pomocí bezpečné autentizace k daným modulům. Dále se zde výrazně mění a ulehčuje administrativa. Vývojářská firma již nemusí doručit zákazníkovi box se software a hardwarovým klíčem, koncový uživatel pouze přijme licenční ujednání a může např. využívat bezplatnou Trial verzi. Jelikož se jedná o webové prostředí, není problémem pomocí API funkcí připojit téměř jakýkoliv CRM a také platební systém. Pokud si firma zvolí karetní platební portál, uživatel může během pár minut zakoupit jednotlivé moduly software podle vlastního přání a plně využívat jeho funkce. Samozřejmostí je monitoring ze strany vývojáře i koncového uživatele. Oba mohou sledovat kolik, a jak často moduly využívají a podle toho upravit danou licenci.

 
Obrovskou výhodou licencování SaaS je jeho flexibilita. V minulosti se nabízel software na výstavách a obchodech. Pak přišla doba internetu a téměř všechny firmy nabízejí své produkty na svých webových stránkách. Nyní přecházíme do virtuálního světa, který dává možnosti nejenom nabízet softwarový produkt 24 hodin denně, ale jej i prodávat. Na trhu se toto licencování objevuje v různých variantách jako Sentinel Cloud, HASP LDK a podobné.Na druhou stranu hardwarové klíče dodnes zůstávají nejbezpečnější ochranou vývojářova produktu – software. Jdou jednoduše zaintegrovat do již hotové aplikace pomocí Envelope (víceúrovňové obálky) a tak nevytvářejí další náklady do ceny software. Jediným nákladem zůstává cena klíče, která vzhledem k ceně software neznamená mimořádné zvýšení celkové ceny. Záleží tedy spíše na vývojáři, jestli zvolí pro svůj software klasickou cestu instalace software nebo zda přejde do dnes stále protěžovanějšího prostředí Cloudu.

Sekce: Články   |   Tisk   |   Poslat článek známému


RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2024

Použití obsahu těchto webových stránek je podmíněno souhlasem společnosti ASKON International.